Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Benali debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. Dit boek betekende meteen zijn doorbraak in de letteren. De roman groeide langzaam uit tot een bestseller en werd vertaald in vele landen. In Frankrijk werd het boek bekroond met Prix de Meilleur Premier Roman Etranger.
In de jaren direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus in het Algemeen Dagblad, verhalen- en toneelschrijver en dichter. Pas in 2002 verscheen zijn tweede roman De langverwachte, die insloeg als een bom en waarmee hij definitief zijn naam vestigde als belangrijk schrijver in de Nederlandse literatuur. De langverwachte werd bovendien onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003.
Vervolgens verschenen ondermeer Laat het morgen mooi weer zijn, Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad, over een verblijf in Beiroet waar Benali ongewild in een oorlog tussen Israƫl en Hezbollah verzeild raakte.
In november 2006 verscheen Feldman en ik, gevolgd door de roman De Marathonloper, Benali's (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. Met de roman De stem van mijn moeder uit 2009 keert Abdelkader Benali terug naar het thema uit o.a. Bruiloft aan zee: dat van het migrantenkind tussen twee culturen. Voor het boek ontving hij de E. du Perronprijs 2009. In januari 2010 kwam Zandloper uit, Benali's jongste hardlooproman. Naar aanleiding van het WK voetbal schreef hij De weg naar Kaapstad. Benali reisde hiervoor dwars door Afrika - van Marokko tot Zuid-Afrika - op zoek naar de betekenis van voetbal op dit continent.
Zie ook: www.abdelkaderbenali.nl
foto: Tessa Posthuma de Boer